חתונה שוויונית – טקס החתונה בסגנון אחר.
אתם רוצים שמסיבת החתונה שלכם תהיה שמחה וכיפית, אתם רוצים חתונה שוויונית ואתם רוצים שוויון בהמשך חיי הנישואין. כיצד לבטא זאת בטקס? הפתרון גם מבחינה של ההתאמה לקהל וגם מבחינה חוקית הוא חתונה שווה, כלומר, חתונה לא ברבנות. זוגות כיום מחפשים דרכים לחגוג את טקס החתונה ופונים לעורכי טקסים יהודיים- חילוניים שנועדו בדיוק לדבר הזה – להעלות חיוך על שפתי החוגגים ולהביא לקדמת הבמה את הסיפור הייחודי של כל זוג.
כדי להסדיר את הזוגיות בינכם יש שתי אפשרויות: לשלב ירח דבש בחו"ל עם טקס נישואין, כלומר, להינשא אזרחית בחו"ל ולהירשם כנשואים במשרד הפנים באמצעות תעודת הנישואין שהבאתם ממדינה זרה. החיסרון הוא שזה גוזל זמן ויקר, בעיה נוספת היא שרוב המשפחה והחברים לא יהיו אתכם במעמד המרגש, אבל חשוב מכך אם שניכם יהודים, אתם מכפיפים את עצמכם לסמכות הרבנות, על כל מקרה שלא יבוא.
האפשרות השנייה היא חינמית: לחיות כידועים בציבור. המעמד מוכר על ידי ביטוח לאומי, פשוט מלאו טופס הקרוי: "שאלון לידועים בציבור" של ביטוח לאומי ותזכו למעמד כזה מגוף ממלכתי, ללא שום עלות.
אבל מה עם מסיבת החתונה?
טקס החתונה צריך להיות כיפי, קצר ולעניין ולדבר בשפה מובנת והוא צריך לבטא באופן בסיסי את ערך השוויון בין בני הזוג הנישאים. כיצד מתבטא השוויון בטקס?
שני דברים הם החשובים ביותר לביטוי השוויון בטקס החתונה:
שוויון בקידושין
הקידושין בטקס החילוני הקידושין הדדיים, כלומר – קניית הזיקה והחסות נפרשים באופן הדדי. האמירה "הרי אתה מקודש לי" נענית באמירה "הרי את מקודשת לי", ומסתיימת בהכרזה "מקודשים, מקודשים מקודשים". הם בחרו וקנו את החסות האחת כלפי השנייה, באופן הדדי ושוויוני. כל הפעולות הנעשות בחתונה מצד אחד, מומלץ שיהיו נענות באותה פעולה מצד שני, שלא יישמע קולו של אדם אחד בטקס ויושתק קולו של השני. אבל פעולת הקידושין היא החשובה מכולן ובלעדיה אין שוויון בטקס.
שוויון בכתובה
הכתובה החילונית היא מחוייבות הדדית איך לחיות את החיים יחד. הטקסט יכול להשתנות ויכול להיות אישי מאד, או כללי. החותמים על הכתובה הם האנשים הערבים למשפחה החדשה שנוצרת. אלו יכולים להיות בני המשפחה הקרובים והרחוקים, החברים וכל קהילת האירוע יכולה להודיף את חתימותיה על הכתובה.
לחוזה החתונה השוויוני יכולים להיות גם היבטים חוקיים, אפשר להסדיר את החוזה מול עורך/ת דין המתמתחים בדיני משפחה ולחתום על הסכם ממון. הכתובה בטקס הנישואין היהודי-חילוני היא בעצם חוזה שניתן לכנותו "פסיכולוגי". זו ההתחייבות ההדדית איך לחיות יחד במסגרת חיי הנישואין. הנוסח פתוח וניתן להתאימו לבני הזוג. החותמים אינם עדים משפטיים ואין הגבלה על מספרם, מינם או גילם. החותמים הם הערבים ליצירת המשפחה החדשה. ניתן להחתים את כל האורחים בחתונה כערבים, ואפשר שרק בני הזוג ועורך הטקס יחתמו. כל שילוב הוא לבחירת הזוג.
אתם יכולים לבחור לעצמכם עורך טקס לבחירתכם מתוך רשימה ארוכה של אנשים מקצועיים ובעלי ניסיון של שנים ארוכות בתחום ומופיעים בפורטל: "שער עורכי הטקסים היהודיים-חילוניים" בכתובת www.tkasim.org.il יחד עם עורך/ת הטקס שלכם תבנו טקס כלבבכם, טקס שוויוני, תוך שמירה על המסורת ועל רצונותיכם.
כותב המאמר: הרב נרדי גרין, מנהל אתר טקסים ובעל ניסיון רב כעורך טקסי נישואין www.tkasim.org.il
לפרטים נוספים התקשרו 052-4738983