של מי צילומי החתונה שלכם?
האם אתם יכולים לפרסם את צילומי החתונה שלכם באתר האינטרנט העוסק בהכנות לחתונה? מי הבעלים של צילומי החתונה שלכם? כך סיפר לי אחד מלקוחותינו שנשאל על ידי חבר שלו ושאל אם יש לו סיבה לדאגה מאחר והוא לא ידע כיצד להשיב לחברו.
מתחתנים? עורכים אירוע בר מצווה או בת מצווה? אירוע יום הולדת 50 לאבא? או שאולי ברית לרך הנולד? החלטתם להזמין צלם לאירוע המשפחתי? מצוין. מי בעליהם של הצילומים מהאירוע? בעניין זה יעסוק מאמר זה.
צילום אירוע משפחתי מספר סיפור. מקרין רגעי אושר, התרגשות ואהבה, מעלה זכרונות ונוסטלגיה ומצריך תזמון מדויק ורמה גבוהה של יצירתיות, מקוריות ואומנותיות על מנת שהצילום, והרגע הנלכד בעדשת המצלמה, יתאר ללא מילים את "הסיפור" שמאחורי הפריים.
ככלל, חוק זכות יוצרים, מעניק ליוצר יצירת הצילום, זכויות יוצרים ביצירתו וקובע כי צילום, שעונה על מספר תנאים, יהיה ליצירה המוגנת בזכויות יוצרים. הגנת זכויות יוצרים תוענק בעבור יצירה מסוימת – עם הולדתו של הביטוי – כלומר, עם יצירת היצירה המוגנת – ברגע הלחיצה על גוף המצלמה.
ומה משמעותה של "יצירה מוגנת"?
החוק למעשה מקנה לבעלי זכויות היוצרים ביצירה מוגנת, אגד של זכויות כלכליות בלעדיות לו (כגון, הזכות להעתקה של היצירה המוגנת, הזכות להעמיד את היצירה המוגנת לרשות הציבור, הזכות לשדר את היצירה המוגנת, הזכות ליצור יצירה נגזרת מהיצירה המוגנת- כמו מצגת המבוססת על תמונות או ספר צילומים המבוסס על צילומים, ועוד ועוד).
לצד אותו אגד של זכויות כלכליות, החוק גם מקנה לבעלי זכויות היוצרים ביצירה מוגנת, זכויות מוסריות- כגון, זכות הצלם ששמו ייקרא על גבי צילומו בהיקף ובמידה הראויים לאותו עניין והזכות שלא יוטל ביצירתו של הצלם פגם, שינוי צורה או סילוף שיש בה כדי לפגוע בכבודו או בשמו של היוצר. הזכויות המוסריות להבדיל מהזכויות הכלכליות, הן זכויות אישיות ובלתי עבירות(לא ניתן להעבירן לאחר). את הזכויות הכלכליות ניתן להעביר לאחר כפי שניתן להקנות בהן רישיון לאחר. בעניין זה בהחלט ייתכן מצב בו הזכויות הכלכליות בבעלות של גורם אחר, אולם הצלם בעניין של יצירת צילום ימשיך להיות בעל הזכויות המוסריות בצילומיו.
ומה הקשר לאירוע החתונה? של מי הצילום בעצם?
במקרה של צילום של אירוע משפחתי או אירוע פרטי אחר, החוק קובע ברירת מחדל הפוכה מהכלל – שזכויות היוצרים בצילומים יהיו של המזמינים ולא של היוצר, וזאת אלא אם הוסכם אחרת במפורש או במשתמש בין הצדדים. כלומר, במקרה של צילום אירוע משפחתי או אירוע פרטי אחר בו לא הוסכם אחרת, הזכויות הכלכליות ביצירה הן של המזמין אך הזכויות המוסריות כפי שהוסבר קודם ימשיכו להיות בבעלותו של הצלם. לכן, גם אם בעלי השמחה בעלי היצירה והם יחליטו להעתיק את היצירה ולפרסמה בפייסבוק, עליהם לתת קרדיט לצלם בהיקף ובמידה הראויים בנסיבות העניין ואסור להם לעשות שינוי צורה, להטיל פגם או לסלף את היצירה באופן שיש בהם כדי לפגוע בכבודו של הצלם או בשמו.
מדוע חשוב להסדיר את זכויות היוצרים או בכלל להתעסק בזה?
נו הבנו, יצירה מוזמנת או לא וחוק זכות יוצרים. מה לנו ולזה עכשיו גם ככה יש לנו מלא סידורים לפני החתונה.
בעלות זכויות יוצרים בצילומי האירוע שלכם, היא לא עניין של מה בכך שניתן לוותר עליו ואין המדובר בטרחה מיותרת. מדוע? ראשית מאחר ובהתאם לחוק רק בעל זכויות היוצרים ביצירה הוא בעל זכות תביעה לעניין הפרת זכויות ביצירתו. שנית, מאחר ואין לדעת מה יוליד יום, אין לדעת כיצד תרצו לעשות שימוש בצילומי חתונתכם או האירוע שלכם בעוד כמה שנים.
לעניין זכות התביעה, תארו מקרה בו משה או יוסי עושים שימוש בצילומי חתונה שלכם לפרסום אולם האירועים שלהם, שירותי התקליטנות שלהם או כל דבר אחר בלא הסכמתכם או שביום שמשי אחד ראית את עצמך בשמלת הכלה על אוטובוס לפרסומת סלון כלות בלא הסכמתך, באם אתם בעלי זכויות היוצרים בצילומי החתונה ייתכן ותוכלו לתבוע את אותם גורמים בגין הפרת זכויות יוצרים ומלבד דרישה להסרת הצילומים והפסקת השימוש בהם תוכלו גם לדרוש פיצוי כספי.
לעניין שימוש עתידי בצילומי חתונתכם או האירוע המשפחתי, כאמור הזכויות הכלכליות ביצירה מוקנות לבעלי זכויות היוצרים ביצירה או למי שהבעלים הקנו לו רישיון מתאים. זכויות אלו כוללות את הזכות להעתיק את היצירה, לשדר אותה, לפרסם אותה, לבצע אותה בפומבי, להעמיד אותה לרשות הציבור, לעבד אותה, ליצור ממנה יצירה נגזרת ועוד.
בוא נניח ותרצו בעוד מספר שנים לעשות ספר צילומים, להעלות את הצילומים לאתר חתונות או לעשות שימוש כלשהו אחר המוקנה לבעלי היצירה – באם אתם הבעלים אתם תוכלו לעשות ביצירתכם שימוש המוקנה לכם כבעלי היצירה. אולם באם אינכם הבעלים כי לא הסדרתם זאת מראש בהסכם ברחל בתך הקטנה– תאלצו לחפש את הצלם ולבקש את אישורו וייתכן שלימים הוא ידרוש כסף נוסף בשל כך.
בכל מקרה, נאחל לכם המון מזל טוב ובשעה טובה ונמליץ כי בכל מקרה (וגם אם זה נראה פשוט וקל) תיוועצו עם עורך דין העוסק בתחום כאשר העניין מגיע לכדי חתימה על חוזה עם נותן שירותים לחתונתכם.
הערה:
המאמר אינו ממצה את החומר המשפטי הקיים והמתפתח תדיר בנושא, ולפיכך מהווה סקירה משפטית תמציתית שייתכן שחלו בה טעויות. לכן, המאמר שנכתב על דעת המחבר, אינו מהווה המלצה, עצה מקצועית, יעוץ משפטי או חוות דעת משפטית, ואף אינו יכול לשמש כתחליף להתייעצות עם עורך דין. כל שימוש או הסתמכות על המאמר הוא באחריות הבלעדית של המשתמש, ומהווה ויתור על כל טענה כלפי מחבר המאמר, כלפי בעלי האתר וכן כלפי עורך הדין המפרסם באתר. כל הזכויות שמורות לשוק-שקד, נחמן – משרד עורכי דין ופטנטים
כותב המאמר: עו"ד דור נחמן / שוק-שקד, נחמן – עורכי דין ופטנטים
למידע נוסף ושירותים מקצועיים בנושא זכויות יוצרים, בקרו באתר הבית של עו"ד דור נחמן / שוק-שקד, נחמן בקישור הבא:http://www.ssn-law.co.il
FunTa אטרקציות לאירועים מביאה לכם את המידע החשוב ביותר הנוגע לתחום הפקת האירועים. במקרה שלנו, בין אם אתם מזמינים תא צילום שקוף או עמדת צילום סלפי או אטרקציית מסך לבן, הזכויות על התמונות הן שלכם ושלכם בלבד!
קרדיט תמונה במאמר: ג׳ינג׳ר צלמים.